[O2FL] Brak DRL i części tylnich świateł po kodowaniu CE.
Witam.
Panowie straciły mi się światła DRL i część tylnych świateł postojowych po kodowaniu CE.
Bawiłem się nastawami ogólnie i zaciekawiła mnie funkcja bajtu 18.
Oryginalnie było zaznaczone standardowe według EEPROM (czy jakoś tak) a z rozwiniętej listy można wybrać między innymi : Golf schemat północno amerykański, reszta świata lub GTI, superba, altea. tureng i inne. Nie ma octavi.
Po uprzednim zapisaniu starego kodowania wybrałem kilka po kolei dla sprawdzenia jaka różnica jest w schemacie oświetlenia.
No i teraz mam klops. Po wpisaniu starego kodowania nie mam świateł dziennych DRL i świeci mi połowa tyłu na postoju lub tylko dolna część plus wsteczny mocno świecą oba lub na dziennych (wyłącznik świateł na zero) przednie postojówki plus tylnie góra plus boki,dolna część nie. Zależy jaki przed wpisaniem starego kodowania był poprzedni schemat oświetlenia.
Miał już ktoś z was taki problem ?
Re: Brak DRL i części tylnich świateł po kodowaniu CE.
Zamieszczone przez KOMAND1306
Witam.
Panowie straciły mi się światła DRL i część tylnych świateł postojowych po kodowaniu CE.
Oryginalnie było zaznaczone standardowe według EEPROM (czy jakoś tak) a z rozwiniętej listy można wybrać między innymi : Golf schemat północno amerykański, reszta świata lub GTI, superba, altea. tureng i inne. Nie ma octavi.
Po uprzednim zapisaniu starego kodowania wybrałem kilka po kolei dla sprawdzenia jaka różnica jest w schemacie oświetlenia.
No i teraz mam klops. Po wpisaniu starego kodowania nie mam świateł dziennych DRL i świeci mi połowa tyłu na postoju lub tylko dolna część plus wsteczny mocno świecą oba lub na dziennych (wyłącznik świateł na zero) przednie postojówki plus tylnie góra plus boki,dolna część nie. Zależy jaki przed wpisaniem starego kodowania był poprzedni schemat oświetlenia.
Na tym forum już ten temat był wałkowany 100 razy - Szukajka się kłania.
Ale z okazji Świąt mały prezent.
1. jak masz zwykłe światła soczewkowe to spróbuj z ręki wpisać w bajt 18 wartość
33 lub 35 lub 37 lub 39 -próbuj po kolei, któreś z kodowań zadziała
2. Jak masz xenony to wpisujesz 5B
Zamieszczone przez kowaltom99
Witam.
Na tym forum już ten temat był wałkowany 100 razy - Szukajka się kłania.
Ale z okazji Świąt mały prezent.
1. jak masz zwykłe światła soczewkowe to spróbuj z ręki wpisać w bajt 18 wartość
33 lub 35 lub 37 lub 39 -próbuj po kolei, któreś z kodowań zadziała
2. Jak masz xenony to wpisujesz 5B
Wesołych Świąt!
Kolego żadne z podanych kodowań przez ciebie nie weszło. Po wciśnięciu enter przeskakuje na 00
[ Dodano: Sob 27 Gru, 14 19:22 ]
Zamieszczone przez Enriquez
Jak bordnetz z końcówką "J" to możesz od razu jechać do ASO albo do kogoś z VASem.
No właśnie mam z J.
Ale się uporałem z tymi światłami.Kodowanie z VW Touareg podeszło po kilku prubach i odłączeniu klem.
Jedynie na wyświetlaczu zegarów jak otwożę przednie dżwi to odwrotnie mi pokazuje.
Otwieram dżwi kierowcy a pokazuje mi że prawe są otwarte.
musisz to zrobić ręcznie a nie "naciskam Enter"
najlepiej w ogóle nie wchodź w LCode tylko w tym okienku Ross-Techa, które pokazuje się po naciśnięciu Coding skopiuj wartość całego kodowania z góry na dół i edytuj w nim ręcznie odpowiedni bajt - możesz go zlokalizować po wartości "00" i po nim z reguły jest bajt 19 o wartości "AE"
Jak już zmienisz 00 na 33, czy też inną sugerowaną powyżej wartość, kliknij Do It!
Wartość nie powinna pozostać na 00 w dalszym ciągu.
Innym sposobem w LCode jest ręczna zmiana wartości bajtu 18 i przeskoczenie do następnego bajtu i dopiero wtedy ESC i DoIt!
Moim zdaniem powrócisz do prawidłowego wyglądu tylnych świateł, jednakże dziennych nie odzyskasz w ten sposób.
Kolego żadne z podanych kodowań przez ciebie nie weszło. Po wciśnięciu enter przeskakuje na 00
Przy wpisaniu jakiegokolwiek kodowania w bajcie 18 zawsze będziesz miał zera , ten bajt nie pokazuje jakie masz kodowanie , to co wprowadzisz sprawdzasz naocznie jakie światła działają .
Wojtenio, odwróciłeś działanie: jak masz 00 to nie widzisz co masz "pod spodem" zakodowane
jak widzisz wartość inną niż 00 to jest ona obowiązująca
natomiast zakodowanie 00 nic nie zmienia, oprócz tego, że nie widać co było przed chwilą w Bajcie 18
Ok panowie sprawdziłem to kodowanie i 39 pasuje tak żeby światła działały poprawnie.
Ale dlaczego na MFD pokazuje mi prawe przednie dzwi otwarte jak są lewe otwarte ?
Robi tylko tak przy przednich dzwiach, tylne pokazuje prawidłowo.
Dopisze tutaj żeby nie zakladać nowego tematu. Bawiłem się VCDS-em i w jakiś magiczny sposób zgubiłem dzienne. W bajcie 18 raczej nie grzebałem, a przynajmniej nie przypominam sobie zebym cos zmienial. Na ta chwile zrobilem sobie dzienne przez przeciwmgielne, ale wolałbym powrocic do oryginału. A dzienne zapalają się jak włącze długie, tzn mam włączone mijania i włącze długie to dzienne swieca, jak wylacze dlugie to dzienne tez sie wylaczaja. Macie jakies pomysly?
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
georgg, wkleiłem kodowanie z autoscana, ale dzienne nie wróciły
a na pewno nie kombinowaleś w bajcie 18-tym? Jezeli wkleiłeś pierwszego autoscana i nic to zamknij auto potem otwórz, możesz przejechać się trochę, zwolnić ręczny.
Sprawdź też kodowanie, które w nazwie ma DRL:
LC,09,7,Wylacznik DRL zainstalowany
LC,11,0,DRL nieaktywne z hamulcem recznym - tryb amerykanski
LC,11,2,DRL poprzez swiatla mijania
LC,15,6,DRL poprzez dodatkowe swiatla
LC,15,7,DRL menu w MaxiDot
LC,24,0-7,1,Natezenie DRL - nie zmieniłeś na 0 :-)
LC,26,3,Swiatla dzienne aktywne wyłącznie z wyłącznikiem w pozycji AUTO
Jestem prawie pewny że nie kombinowałem w 18-tym, rozwinąłem listę, spojrzałem co tam jest i dałem cancel. Dzisiaj wszystkie bajty w centralnej elektryce przejrzałem. Zaznaczałem i odznaczalem i dupa. Teraz dzienne sa przez przeciwmgielne i sa ściemnione do 45%. Nie jestem tylko pewien kiedy zrobiłem autoscana, moze już cos popierdzielilem przed zrobieniem a dopiero dzisiaj zobaczyłem.
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
musisz to zrobić ręcznie a nie "naciskam Enter"
najlepiej w ogóle nie wchodź w LCode tylko w tym okienku Ross-Techa, które pokazuje się po naciśnięciu Coding skopiuj wartość całego kodowania z góry na dół i edytuj w nim ręcznie odpowiedni bajt - możesz go zlokalizować po wartości "00" i po nim z reguły jest bajt 19 o wartości "AE"
Jak już zmienisz 00 na 33, czy też inną sugerowaną powyżej wartość, kliknij Do It!
Wartość nie powinna pozostać na 00 w dalszym ciągu.
Niedawno miałem z tym problem i powyższy opis pomógł mi w 100%, więc ja bym poszedł tą drogą.
Komentarz